fredag, april 05, 2013

Vores spændende lokalsamfund


I går formiddags hørte jeg et program på P1, som fik mine ører til at blafre. Det handlede om Torup Bogby tæt ved, hvor jeg bor. Torup bugner af brugte bøger - på reoler i Brugsen, i et gammelt karlekammer på Røjlegården, i 10 bogkærrer rundt om i byen, i den brune skurvogn ved siden af kirken og i den nedlagte stationsbygning. Landsbyen med 300 indbyggere er en bogby, som man også kan finde i andre dele af verden. I Torup er der udover bogsalget forfatterarrangementer, skrivekurser, læsekredse og store nordiske forfatterarrangementer, hvor bl.a. Erland Loe, Pia Juul og Einar Már Gudmundsson har været med.

Idémanden hedder Peter Plant - han er en ildsjæl, der har forvandlet vores lokalsamfund, så vi nu også har et Farmers Market hver anden lørdag om sommeren ud for den gamle stationsbygning, der er blevet fuldstændig renoveret.







Bøgerne bringer fællesskab og kultur til byen, og det er let at tiltrække nye tilflyttere - folk vil bo et sted, hvor er der sker noget, og hvor de har en fornemmelse af, at både voksne og børn kan leve et interessant og godt liv. Hvis du har lyst, kan du høre udsendelsen her.