mandag, februar 28, 2011

Picnic


Jeg drømmer om at fylde picnickurven med lækkerier og at kunne sidde ude i græsset og spise.

Picnic er noget særligt. Nogen bedre lejlighed for at slappe af, være sammen, nyde naturen og samle på nye oplevelser og minder findes ikke. Et tæppe, en kurv og et smukt landskab får maden til at smage utrolig meget bedre. Ren magi! Min venindes tredive års fødselsdag blev holdt som en masseskovtur med S-tog fra Vesterbro til Bagsværd Sø. Det er 20 år siden, og den dag står stadig fuldstændig klart i min erindring.

Vi har en forestilling om, at en picnic helst skal foregå i skovkanten, i en park eller på stranden, men mulighederne er uudtømmelige: vores egen baghave, zoologisk have, et museum, hvor som helst. Vi forbinder også en picnic med perfekte damebladsanretninger, men mindre kan gøre det. Og uanset hvad man kommer i kurven, er forventningerne og forberedelserne lige så stor en del af oplevelsen som selve picnic’en.

Så er der det med vejret, som man aldrig kan være helt sikker på. Men det er jo ikke det, det kommer an på. Fornøjelsen ved godt selskab og god mad bliver ikke mindre af, at skovturen eventuelt kommer til at foregå indenfor i regnvejr. Man kan brede et tæppe ud til at sidde på, hvis det skal være.

Det vigtigste er at være sammen med nogen, man kan lide at være sammen med. Mad, snak og spontan latter giver ny energi og minder os om, at de største glæder som regel er de enkle.

søndag, februar 27, 2011

lørdag, februar 26, 2011

Nærmeste omvej


Som de sidste i den vestlige civilisation har vi anskaffet en GPS, og i går afprøvede vi vidunderet under megen moro. Frøken Garmin fik i hvert fald gennet os rundt i nabolaget ad de mest snørklede og ulogiske omveje med sin særprægede accent. Heldigvis fandt vi hjem igen, men tanken strejfede os da, om frøken Garmin mon har en hemmelig aftale med benzinselskaberne, eller om hun bare er noget af en spasmager.

Nå, men vi kan vel trække på hende en anden gang, hvis vi skulle havne helt ude i hampen :-)

Billedet er af det lille næs i Isefjorden tæt ved Munkholmbroen, og her er lidt af det, vi hjembragte fra torsdagens arrangement om krydderurter:

fredag, februar 25, 2011

En lille quiz



Er du frisk til en lille quiz? Hvad forestiller billedet her?

Det er fredag og ABC’en nået til Q - for quiz. Her er andre bud på denne uges opgave i ABC Scandinavia.

Hvis du ikke allerede har gættet svaret, kan du klikke på billedet og se, hvad udsnittet er taget fra :-)

Krydderurter og middelhavsmiddag


Overraskelsen til mig i går var en spændende aften på restaurant Madkunsten i Nykøbing S., hvor Slow Food-bevægelsen havde fået Inger fra 'Nielsen og Nielsen' til at fortælle om krydderurter. De to Nielsener driver et lille økologisk gartneri med krydderurter, og specialet er frilandskrydderurter, som bliver meget mere aromatiske end dem, der drives i væksthuse. Vi hørte om både dagligdags krydderurter og de mere eksotiske typer som de gamle glemte isop og sar, vi hørte om deres kulturhistoriske betydning og fik smagsprøver. Bagefter kunne man lave sin egen krydderolie med frisk toscansk olivenolie på kønne flasker med krydderurterne rosmarin, salvie og timian, som er de eneste, der findes på friland på denne årstid. Til sidst fik vi en dejlig middelhavsmiddag - forretten var diverse bruschetta, hovedretten den kendte toscanske ret pasta e fagioli, som indeholder disse 3 krydderurter - og til sidst tiramisu.

torsdag, februar 24, 2011

I dag er det ...


Må man sige tillykke til sig selv? Jeg prøver med en hvisken – jeg har fødselsdag i dag, og jeg ved, at Monsieur har en overraskelse i ærmet til mig. Jeg er meget, meget spændt - måske er det noget, jeg kan fortælle om i morgen ...

Jeg har foræret mig selv en trøje fra Culture – den er lang, ned til midt på lårene, og i den blødeste uld. Jeg havde en Peru-sweater i samme stil i 70’erne, men det var i brune nuancer. Den nye er en trøje med tryklåse som lukketøj og med flere fine detaljer.

onsdag, februar 23, 2011

På besøg hos Inge


I går besøgte jeg min dejlige veninde Inge, og det er hendes kat, Putte, I kan se her. Den var en stor killing for et års tid siden, som simpelthen fulgte efter Inge hjem fra en travetur i skoven. Hun havde aldrig set den før, og siden er den ikke veget fra hendes side ...

Lige uden for køkkenvinduet fordrer Inge fuglene, og det er jo et fint sted at sidde, når man er en kat :-)

Skønhed på væggen


Jeg har altid været meget betaget af akvareller! Men jeg har ingen forstand på malerkunst ud over, hvad min intuition fortæller.

Et nyere bekendtskab for mig er maleren Leif Fleissig Hammelsvang. Han tager udgangspunkt i motiver fra naturen, hvor han laver sine skitser og fotografier for så at gøre billederne færdige hjemme i sit atelier. Fleissig maler mest i teknikken 'våd i våd' og lader motiverne vise vejen til, hvornår hans billeder er færdige. Han er uddannet i Brisbane, Australien, hvor han har en BA i Fine Art Painting, og gennem årene er det blevet til billeder i olie og akryl, litografi og ætsning på zink. Her du læse mere om Leif Fleissig og se eksempler på hans kunst.

Hvordan har du det med malerkunst? Går du på museer - og har du kunstnere, du holder særligt meget af?


tirsdag, februar 22, 2011

Storvask



Prøv at se den lille fyr her, der sidder og vasker sig - et jordegern hedder det vist. Jeg kan slet ikke stå for sådan nogle små skabninger :-)

I dag holder jeg en lille pause fra bloggen, god tirsdag til jer alle sammen!

mandag, februar 21, 2011

Afstressningsmusik


Der er dage, hvor man trænger til at høre en bestemt slags musik. Jeg gør i hvert fald. Nogle dage må jeg bare høre Norah Jones, Leonard Cohen - eller Bachs Brandenburgkoncerter. Alle tre genrer har i mine ører en lægende virkning på sindet og får mig til at slappe helt af. Et lidt nyere bekendtskab for mig er stjernesangerne Anna Netrebko og Rolando Villazón. Når de to synger La Bohème, kan jeg ikke ønske mig mere. Men der er også dage, hvor jeg slet ikke hører musik og kun lytter til fuglene.

Hvad lytter du til, når du skal slappe af?

søndag, februar 20, 2011

Søndagstur på havnen


Der er noget fascinerende ved at kigge på skibene i en havn - især når solen skinner. Koldt var det, så det blev ikke verdens længste søndagstur, men underskuddet på lyskontoen er nu fyldt op igen.

Solen afslørede til gengæld, at mine vinduer trængte til en kærlig hånd, så det er de ved at få at mærke ...



Et hyggeligt blogtræf!


Tusind tak til alle jer, der gjorde min lørdag til noget særligt!

Blogtræffet på Café Oscar var en forrygende dejlig oplevelse, og der blev leet og snakket, som om vi har kendt hinanden altid. Det er jo det forunderlige ved denne blogverden.

Tak til Jens, Hege og Thorvald, Uffe, Mia, Donald, Losarinas mor, Helle, Rasmine, Septemberliv, Henriette og Lavendel.

Jeg håber vi ses til blogtræf igen - måske til sommer?

lørdag, februar 19, 2011

En ganske særlig lørdag

I dag har jeg kun én ting i hovedet, og det er vores blogtræf i eftermiddag. Jeg glæder mig så meget ...

Vi har haft det flotteste måneskin i nat, og da solen stod op, var det lige så overvældende et syn.

Og her er et par billeder fra begravelsen i går i Gammel Vor Frue Kirke i Roskilde. Det blev et meget smukt farvel til min ven og Monsieurs tidlige lærer. Kirken var fuld til sidste plads.


fredag, februar 18, 2011

En vens begravelse


I dag skal jeg til begravelse – min ven, der blev sendt hjem fra hospitalet for få uger siden, er død. Jeg synes, det er sørgeligt, at tre af mine venner er døde på bare 1½ år. Det var i alle tre tilfælde kræft, der har bredt sig, og blev opdaget for sent.

Det er et usædvanligt venskab, der nu er slut. Siden Monsieur og jeg blev gift, har jeg hørt ham fortælle om sin fantastiske klasselærer fra 6. klasse. Især havde den hjemmestrikkede føljeton om 'Den sorte mand' og hans halsbrækkende oplevelser gjort stort indtryk - hr. D's egen måde at lære eleverne at bruge fantasien på. Og da jeg havde hørt på lovprisninger af hr. D i sytten år, kunne jeg ikke styre min nysgerrighed længere. Jeg fandt hr. D's adresse i telefonbogen og skrev et brev, hvor jeg fortalte, hvem jeg var og hvorfor jeg skrev - og spurgte, om han havde lyst til at komme og besøge os. Allerede næste formiddag ringede telefonen, og det endte med, at vi blev inviteret til frokost oppe i hr. D's sommerhus - og det kom der et venskab ud af, som altså nu er slut …

torsdag, februar 17, 2011

Besøg i haven


I går havde vi glæden af at have besøg af tre rådyr på én gang – en hun med sine to store unger. Hannen herunder var det ene unge dyr. Jeg havde håbet at kunne vise dem alle tre på samme billede, men det lykkedes ikke. Jeg nåede ikke engang at tage zoomlinsen af, og de stod lige uden for køkkenvinduet ...

I de sidste dage har jeg været fuldstændig opslugt af at prøve at samle min gamle folkeskoleklasse igen. Indtil videre har jeg kontakt med 25, og 14 har foreløbig sagt ja til at være med til en klassefest her i sommer. Det er tre år siden, vi sidst var samlet, og det har været utroligt hyggeligt hver gang.

onsdag, februar 16, 2011

Bladre eller klikke?


Kender du det, at man har brug for at slå noget op, og valget står mellem nettet og et leksikon?

Af en eller anden grund har vi Den Store Danske Encyklopædi stående i reolen, og jeg synes, det er rart at have dette Familien Danmarks leksikon i min stue. Men hvordan er det lige - hvor mange gange har jeg brugt det? Vist nok én gang på et år. Jeg har lavet nogle stikprøver for at se, hvor nyttigt det er til mit brug - og det underlige er, at jeg næsten ikke kan bruge det til noget som helst. Og det er så det, der ryster mig - mig, den inkarnerede bogsamler er blevet en netnørd. Det står ganske simpelt for få artikler om det, jeg har brug for at slå op.

Hvordan har du det med Google kontra et gammeldags leksikon i bogform?

tirsdag, februar 15, 2011

Blogtræf på lørdag


Jeg minder lige om blogtræffet på lørdag klokken 16. Det foregår på Café Oscar, Bredgade 58 i København. I øjeblikket er de tilmeldte: Jens, Hege og Thorvald, mig, Uffe, Donald, Mia, Losarinas mor, Helle, Rasmine, Septemberliv og Lavendel.

Hvis der er afbud - eller hvis andre har lyst til at være med, så giv mig besked i dag og fortæl, om du spiser med.

Bang!


Hver gang jeg hører den lyd mod ruden, giver det et gib i mig, men i går lød det kraftigere, end det plejer. En voldsom, dump lyd fra den anden ende af huset, som betød, at den forulykkede fugl i hvert fald måtte være større end en mejse. Jeg gik en tur rundt om huset, og dér lå hun, fru Solsort, stendød, med halsen brækket. Somme tider klarer de den og kan flyve videre som om intet var hændt, hvis de får lov at sidde en halv times tid for sig selv og komme til hægterne. Denne gang var det definitivt slut.

Det er så prisen for at bo mellem mange træer, for de vingede væsener ved ikke, at man ikke kan flyve gennem vinduer. Jeg har gjort, hvad jeg kunne - klistret uskønne, sorte rovfuglesilhuetter på de største af ruderne til æsteten Monsieurs græmmelse - for at få ulykkestallet bragt ned, men hundrede procent effektivt er det ikke. Slet ikke.

Hvem af mine solsorte var det mon, der mødte sin skæbne i går? Hende, der boede i carporten og nåede at få to hold unger på vingerne? Hende, der havde rede i busken på terrassen? Eller måske hende, der valgte at indrette sin bolig i ligusteren ude ved vejen?

Suk.

mandag, februar 14, 2011

Blomsterne og bierne


Blomsterne og bierne er da noget af det mest romantiske :-)

Se flere romantiske indlæg i Petunias mandagstema her ...

Hvad spiser vi egentlig?


I går var der en spændende artikel i Politiken om mad. Den amerikanske fotograf Peter Menzel har rejst rundt i verden for at finde ud af, hvad folk spiser. Man siger jo, at en voksen kvinde skal have 2.000 kalorier om dagen og en mand 2.500. Men hvad får en sumobryder, en trucker i USA, en kvæghyrde i Kenya, en model i USA, en bondekone i Kina, en jæger i Grønland eller en grovæder i England? Det var virkelig en overraskelse for mig at læse, at den unge kvæghyrde kunne klare sig med 800 kalorier (en portion majsgrød og en banan) - og den unge tvangsoverspiser fik 12.300 kalorier om dagen! Så vidt jeg kunne se, var den 68-årige kvinde i Kina den, der spiste sundest - hun fik grøntsager, æg, suppe, ris og gode olier.
Jeg har ingen anelse om, hvad jeg får, men jeg har aldrig haft brug for at tælle kalorier. Der er ikke noget så kedsommeligt som den slags regnskaber.

Peter Menzel og hans kone Faith D’Aluisio holder foredrag i Rundetårn den 15/2 og deres indbydende billedrejse i forskellige kulturers spisevaner kan ses indtil 27/3 på en udstilling same sted.

søndag, februar 13, 2011

Suk ...


Med det vejr, vi har haft i dag, kan man godt længes ...

Til snigpremiere


Den nye film ’En familie’ havde forpremiere i Kosmorama i formiddags. Jeg har længe glædet mig til at se den, fordi den blev hædret med kritikerprisen ved Berlin Film Festival 2010, og to af mine yndlingsskuespillere er med - Jesper Christensen og Anne Louise Hassing.

I filmen spiller Lene Maria Christensen en ambitiøs galleriejer, Ditte Rheinwald, som får tilbudt et drømmejob i New York. Sammen med sin kæreste (Pilou Asbæk) beslutter hun at tage imod tilbuddet og rejse - de er unge, livet er sjovt, og alt kan ske. Men før hun når så langt, bliver hendes elskede og karismatiske far, bagermester Richard Rheinwald (Jesper Christensen), alvorligt syg. Ditte aflyser New York for at være hos ham, og snart kommer hendes eget liv under pres. Richard kræver, at hun træder ind og overtager bageriet - familien Rheinwalds livsværk. Kæresten trækker fra den anden side og synes, hun svigter deres fælles drøm ...

Skuespilpræstationerne er helt i top, og jeg vil især fremhæve Jesper Christensen. Til gengæld mangler jeg, at sidehistorierne folder sig mere ud – filmens tema med den døende far føles næsten kvælende. Jeg ærgrede mig over, at jeg kun kunne forstå en del af replikkerne – en skavank der desværre er mange danske films kendemærke.

Manuskriptet er af Kim Fupz Aakeson og Pernille Fischer Christensen, som også har instrueret.

Filmen har premiere i biograferne fra den 24. februar.

lørdag, februar 12, 2011

Fodring af dyrene i kulden

Egern
Det er igen frostvejr, og nogle steder ligger der et fint lag sne i haven. Jeg havde lige håbet på, at det var slut med vinter og kulde, men nu fodrer jeg dyrene ekstra godt igen.

Og rengøringsholdet her har sørget for, at alt det rod med æbler på jorden er ryddet fint op :-)

Tak for mad

fredag, februar 11, 2011

Ordsprog

Mis på computer
Obsternasig kunne man kalde dette billede, men O kunne også stå for ordsprog:

’Når katten er ude, danser musene på bordet’ - oldgræsk ordsprog.
’Når katten er borte, holder musene bal’ - svensk ordsprog.
’Gale katte får revne skind’ - dansk ordsprog.


Og her er nogle ordsprog, der ikke handler om katte :

'Den ved kun lidt om kærlighed som altid taler om den' - italiensk ordsprog.
'Et gram sund fornuft er bedre end et kilo lærdom' - svensk ordsprog.
'Den der ikke bliver snakket om er der ikke meget ved' - sjællandsk ordsprog.
'Skriv fornærmelser i sand, men velgerninger i sten'- arabisk ordsprog.
'Ægtemænd og stueplanter skal behandles med omhu, ellers går de ud' - dansk ordsprog.


I dag er ABC’en nået til O, og her kan du se, hvad andre har fundet på til dagens udfordring i ABC Scandinavia.

torsdag, februar 10, 2011

Pyha hvor det lettede ...


I dag er en stor dag for mig! Jeg har skiftet fornavn til det, jeg er blevet kaldt så længe, jeg kan huske. Jeg har altid hadet at blive kaldt Inger hos lægen, fordi det var et fornavn, jeg aldrig brugte og havde 'arvet' fra min farmor. Nu hedder jeg kun en forkortelse af mit andet fornavn. Pyha hvor det lettede ... :-)

Det er sundt at have det sjovt – denne tekst kan jeg ikke stå for, og det vidste allerede min farfar og farmor i 1917.

onsdag, februar 09, 2011

Travetur gennem Liseleje


Det gode vejr lokkede ikke bare en skovbørnehave til stranden i Liseleje, men også Monsieur og mig. En tur gennem den flotte nye naturlegeplads, op og ned gennem klitterne, langs vandet og videre gennem det rigtig gamle Liseleje: Kystvej og Hyllingebjergvej, hvor jeg gætter på at mange af husene er fra starten af 1900-tallet.






Besøg fra Rumænien

Det var et indlæg hos Regitze, der fik mig til at tænke tilbage på slutningen af 70’erne. Jeg og min kæreste fik besøg af en rumænsk ingeniør, der var radioamatør. Men at besøge Danmark dengang var et næsten uoverstigeligt projekt for en rumæner – for han kunne ikke bare rejse med sin kone, men måtte lade hende blive hjemme som sikkerhed for, at han ikke hoppede af i det forjættede land Danmark.

Stor var vores overraskelse, da han kom med en hel kuffert fuld af hjemmebroderede duge, hans kone havde lavet som en gave til os. Hvordan skulle man dog takke for års arbejde og for noget, som i vores øjne var håbløst gammeldags? Jeg håber, vi fik takket pænt – i hvert fald havde vi to gode uger sammen med vores rumænske ven og var rundt at se Danmark med ham. Det gjorde et dybt indtryk på mig, at han aldrig ville tale med os på gaden, men lod som om, vi var luft. Han var bange for, at vi blev aflyttet ...

tirsdag, februar 08, 2011

Med Google under havet


Ind imellem har Google nogle skønne 'doodles' på sin søgemaskine. I dag er det denne udsigt gennem koøjerne på en ubåd. Kaptajn Nemo styrede som bekendt ubåden Nautilus i 'En verdensomsejling under havet', og i dag ville Jules Verne være fyldt 183 år. Jeg gætter på, at det er anledningen til dette herlige påfund, hvor man på pinden til højre kan styre ubåden og skifte udsigt ...

Det var en mørk og stormfuld nat


Og jeg lå med livet i hænderne og tænkte: Bare ikke nogle af vores store træer vælter. Det var med rystende hænder, jeg trak gardinerne fra i morges og så, at vores haveindgang er spærret af et 20 meter højt væltet grantræ. Heldigvis valgte det at lægge sig parallelt med vejen og ikke på tværs – så vi kan stadig køre ud.

Er der også sket stormskader hos dig?

Ny bog i reolen


I går udkom en dejlig bog, som jeg netop har slugt: 'Dansk i nullerne - 50 sproglige diagnoser' skrevet af Jørn Lund. Det er en underholdende og hurtigt læst bog om vores sprog.

Jeg har moret mig kongeligt ved at læse fx om ordet kålhøgen - og om kæresterier: 'Det var en fyr, jeg kyssede på et par måneder', siger man fx i dag, eller man 'bager' på nogen. Tidligere kunne man sige 'De to er begyndt at sammen' eller man 'flirtede'. Og i rigtig gamle dage 'gjorde man haneben', 'gjorde kur' eller 'filmede' - men de tre udtryk er for længst gledet ud af sproget.

Hvis du kender nogen, der er vilde med at læse om sproget, er bogen en fin gaveidé, ja, selvfølgelig også til én selv :-)

Jørn Lund er direktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og medlem af Dansk Sprognævn. Siden starten af nullerne har han været fast leverandør af en klumme om sprog og sprogbrug til Politiken, og herfra er en del bidragene til bogen hentet.