torsdag, november 15, 2007

Plidderpladder

Engang var smalltalk nærmest et skældsord - men man kan også betragte det som en nødvendighed, når vi omgås andre mennesker, 'et fundamentalt socialt redskab', som der står i en artikel i det seneste nummer af Psykologi.

Birgitte Sally er cand. mag. i kommunikation og drama, psykoterapeut og forfatter til bogen Smalltalk - dit vigtigste redskab på job, i netværk og privat. Hendes budskab er ikke overraskende, at nysgerrighed og oprigtig interesse er genvejen til den gode smalltalk.

Der er også et interview med Christian Waldstrøm, der er ph.d. og lektor på Institut for Ledelse på Handelshøjskolen i Århus. Han har skrevet bogen Ledelse af netværk - virksomhedens skjulte ressource, hvor smalltalk spiller en væsentlig rolle. Han mener, at der er en udpræget forskel på smalltalk hos mænd og kvinder - og nu kommer det overraskende: mænd taler meget mere, og myten om de evigt talende kvinder kan man godt glemme. Mænd griner for at styrke deres position og taler mere om sig selv, mens kvinder er bedre til at spørge. Kvinder griner mest, når de er nervøse eller står over for en, der er stærkere. Kvinder har en også tendens til at træde ved siden af smalltalkens skrøbelige balanceakt mellem omsorg og overfladiskhed ved at blive for personlige eller følelsesladede.

Christian Waldstrøm mener, at det er en stor misforståelse, når nogen siger, at de ikke gider eller ikke kan smalltalke. De glemmer, at vi samtidig sender en masse signaler og skaber relationer, der kan være meget nyttige.

Efter af have læst artiklen har jeg et lidt andet syn på fænomenet. Jeg havde ikke troet, at det ville interessere mig.

Hvad er dine erfaringer med smalltalk?